sobota 19. apríla 2014

Veľkonočný mazanec, pizzové kraje a chlebík

Dnes netradične, pár mojich obľúbených receptov. Sviatkujeme doma, lebo Alžbetka má kašeľ. Vymýšľam činnosti, aby sa nenudila. Tak sme spolu piekli. Receptíky sú jednoduché a malé gazdinky vám určite s radosťou pomôžu.

Alžbetka ma dávnejšie prosila: "Mami upeč pizzu!" Bolo to pre mňa zvláštne, lebo ona pizzu neje, len kraje. Tak som sa s ňou rozprávala, prečo by stále chcela pizzu, keď ju nemá rada. Nakoniec sme sa prepracovali presne k tomu, že má rada len tie kraje. Tak som jej vymyslela, že jej upečiem iba kraje. Toľko radosti v detských očiach. :) Zamiesila som obyčajné cesto na pizzu (1,5 PL oliv. olej, 320 ml vody, 2 KL soli, 640 g hl. múka, 5 g suš. droždie). Po nakysnutí som ho rozdelila na dve polovice a každú som nakrájala ako na foto.

Výhodou je, že cesto sa vôbec nelepí a pekne sa dá spracovať na tyčinky. Je na vás, ako hrubé a dlhé ich chcete. Poukladala som ich na plech a piekla v teplovzdušnej rúre na 200°C 15 - 20 min. Ak máte radšej chrumkavé, tak na 250°C a stačí 15 min.
 

Najlepšie sú čerstvé, neoplatí sa ich odkladať na ďalší deň. Pre dospelých odporúčam dorobiť dip z kyslej smotany, alebo paradajok :)

Vyskúšali sme aj chlebík - Írsky špaldový bezkváskový - veľmi jednoduchý. Len špaldovú múku majú v Tescu tak založenú, že vždy musím poprosiť nejakého vyššieho  dobrovoľníka aby mi ju podal.
V mise zmiešame 450 g špaldovej múky, 1 KL soli, 1 KL cukru, 1 KL sódy bikarbóny a 500 ml bieleho jogurtu (ja som dala tentokrát kyslú smotanu).

Dáme do misy z jenského skla vystlanej papierom na pečenie a dáme do rúry na 190°C a 50 min.
 

A nakoniec môj sviatočný mazanec v pekárni na chleba. Vždy ho pekávam na vianoce, nový rok aj veľkú noc. Nielen že ozdobí sviatočnú tabuľu, výborne chutí, ale počas pečenia vám prevonia celý byt.
Na 750 g mazanec potrebujete:
85 ml mlieko
2 vajcia
160 g maslo
1 KL soľ
75 g cukor (balíček vanilínového a dosypať obyčajným)
390 g hl. múka
2,5 KL suš. droždie
40 g sekané lúpané mandle
110 g hrozienka (pred použitím opláchnuť a namočiť do vody s umom)
Do pekárne dávame v tomto poradí:
1. mlieko
2. vajcia
3. pokrájané maslo
4. soľ, cukor, múka, droždie
mandle a hrozienka, keď pekáreň zapípa pre pridanie zrniek.
Pečieme na programe "sladký chlieb".

Na záver aby sme aspoň trošku ostali v téme, krátke video z fotografií šperkov vytvorených pre Krystalia.
 
Do tvorenia :)
KJ