sobota 7. januára 2017

Čistenie a nabíjanie minerálov v cínovaných šperkoch

Všetky kamienky / minerály / polodrahokamy, ktoré chcete nosiť aj pre ich liečivé účinky je potrebné čistiť. Podelím sa s vami o moje skúsenosti s technikami očisty a nabíjania kamienkov. Hlavne sa chcem venovať špecifikám kamienkov osadených v cíne.

Samostatné kamienky, prívesky, náramky či náušničky s minerálmi je potrebné čistiť. Frekventovaná otázka je kedy, ako často. Prvýkrát si minerál očistite hneď po kúpe a potom aspoň raz za mesiac. Pokiaľ máte nejaký veľmi obľúbený a nosíte ho denne, tak aj častejšie. Ako budete s kamienkami dlhšie fungovať sami pocitovo budete vedieť, že už potrebujú očistu. Môže sa stať, že budete mať stresujúce obdobie, alebo nejaké náhle zdravotné problémy, vtedy je ideálne očistiť šperk po každom nosení.

Najjednoduchšie je čistiť minerály pod prúdom tečúcej vody. Zhruba 3 až 5 minút držte minerál pod prúdom studenej vody. Poslúži samozrejme aj voda z vodovodu, ale pokiaľ by ste mali možnosť očistiť kameň v priezračnom horskom potoku - využite to!  Túto metódu môžete použiť aj na cínované a strieborné šperky. Čistá voda cínu ani striebru neublíži. Pre dôkladnejšiu očistu môžete nechať kamnienok namočený vo vode napr. cez noc. Pozor však na farbené minerály, ako napr. tyrkenit, alebo niektoré druhy farbených achátov a koralu - môže sa stať že sa začne farba postupne vymývať, preto ich nenechávajte namočené.
Upgrade je čistiť kamienky vo vode s krištáľom, ideálne surovým, neopracovaným. Rovnako je to vhodné aj pre cínované šperky.

Ďalšou možnosťou je čistiť kamienky vo vode so soľou, prípadne v morskej vode. Toto nie je vhodná metóda pre všetky minerály a hlavne nie je vhodná pre minerály zapracované v šperku. Neponárajte cínované šperky do slanej vody. Nezabudnite si dať šperky dole aj keď sa idete kúpať do mora.

Čítala som aj o spôsobe vybíjania kamienkov v chladničke. Kamienok sa má zabaliť do sáčku a vložiť do chladničky. Túto metódu som neskúšala a ani by som ju neodporúčala. Nie je vhodná pre všetky druhy minerálov a určite nie je vhodná pre cínované šperky.

Na čistenie môžete použiť aj iné minerály. Na vybíjanie je vhodný hematit - stačí šperk položiť k hematitu. Výborný je aj ametyst. Ideálne je kamienky vkladať do ametystovej geódy, kde pôsobia špice zo všetkých smerov. Viac o vlastnostiach ametystových geód sa dočítate na FB stránke predajne KRYSTALIA, kde si môžete pozrieť aj fotografie geód, ktoré majú v ponuke. Ja som hrdou majiteľkou tejto nádhery:

Mimochodom kým idem zapracovávať minerál do šperku, vždy ho umyjem a nechám namočený vo vode s krištáľom. Všetky šperky z mojej dielne si po vybratí z antioxidantu a umytí, oddýchnu aj v geóde.

Na čistenie poslúži aj torzo - zhluk ametystových špicov na hornine. Pri použití ametystového torza trvá proces trochu dlhšie. Je fajn používať torzo ako misku na odkladanie šperkov. Prídete domov a šperky si zložíte na ametyst a ráno budú opäť pripravené.

Sú aj ďalšie možnosti očisty kamienkov pre "pokročilých", ako napr. modlitbou, vizualizáciou. Tak ďaleko sama ešte nie som, tak sa necítim kompetentná o týchto metódach písať :)

Ak máte záujem o šperk z mojej dielne, vytvorila som album na FB, kde aktualizujem momentálne dostupné šperky. Niekedy sa nestihnú dostať na e-shop, hlavne v období pred vianocami viac času venujem predaju na trhoch ako vkladaniu šperkov na e-shop.

Do tvorenia :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára